Tahle otázka se čas od času vynoří a vzbudí často vyhrocené diskuse. Pojďme se na to podívat trošku zevrubně.

Tak za prvé, asi není sporu, že dobře ošetřené čepované pivo bude vždy lepší než lahvové. A z tanku bude lepší než ze sudu. No vlastně je to jednoduché. Čím méně se tekutina dotýká stěn nádoby, tím více si zachovává svou přirozenou chuť.

Takže láhve jsou kompromisem, pokud si chcete vychutnat pivo doma nebo tam, kde dobré čepované není k mání. Ovšem pivo v lahvi má také své výhody. Stáčí se v pivovaru za standardních podmínek, takže jeho chuť je předvídatelnější než u čepovaného piva. V hospodě se pivo dá opravdu zkazit - pokud není správně vychlazené, správně natlakované, pokud nejsou vyčištěné pivní trubky (od sudu k pípě) a zejména a to je podle mých zkušeností nejčastější prohřešek, nejsou správně umyté sklenice. Ale o tom zase třeba někdy jindy.

Zpátky k lahvím a materiálům, z nichž jsou vyrobeny. Tradiční české “lahváče” jsou samozřejmě ze skla a to je zdaleka nejpopulárnější pivní obal. Běžné jsou už ale i plastové PET lahve a také plechovky. Když jsem před mnoha lety pracoval v Plzeňském Prazdroji, teprve se s plechovkami začínalo, a to hlavně na základě poptávky ze zahraničí. Pamatuju se, že pokud jsme už museli pít “Plzeň” z plechovky, velmi jsme sledovali “doporučené datum spotřeby”. Dokonce i moje nepříliš citlivé chuťové pohárky poznaly, že pivo ze starších plechovek chutnalo jinak a ne zrovna příjemně.

Teď je čas dát prostor datům z vědeckého průzkumu. Studenti z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně zkoumali, které obalové materiály jsou pro pivo nejvhodnější z dlouhodobého hlediska. Za nejlepší vyhodnotili plechovku a KEG sud, následovalo sklo a poslední byla PETka. Výzkum potvrdil, že nejlepším obalem jsou materiály, které vytváří největší bariéru. Pro unikání CO2 z piva a pro vstup kyslíku do piva.

Proč tedy většina minipivovarů nabízí pivo v PET lahvích? Jde o levný a lehký materiál. A hlavně trvanlivost nefiltrovaných a nepasterovaných piv je většinou kolem 30 dní. Během tak krátké doby v podstatě volba obalového materiálu nemá na vlastnosti piva žádný vliv. I výše uvedený výzkum potvrdil, že pivo v PET lahvích začalo vykazovat výrazné chuťové i optické změny až po 6 měsících.

Suma sumárum sklo je klasika, ale u piv z minipivovarů si volbou obalu nemusíš lámat hlavu. To podstatné je, že nefiltrovaná a nepasterovaná piva je nutno udržovat v chladném prostředí do 10°C. A čím dříve je vypiješ, tím větší chuťový zážitek si užiješ.