Diskuse mezi pivními fajnšmekry se nejčastěji vedou na úrovni srovnávání jednotlivých značek piva. Trochu v pozadí však bohužel zůstávají podstatnější faktory ovlivňující kvalitu konzumovaného piva. Sebelépe uvařené a stočené pivo nemá šanci potěšit chuťové buňky, když je nevhodně skladováno anebo podáváno.

Dnes se zaměříme na kvalitu sklenice, v níž je pivo podáváno. Typ sklenice je jistě důležitý a chuť jistých pivních stylů je umocněna vhodným pohárem. Nicméně z mého pohledu mnohem důležitější otázku, kterou bychom si vždy měli položit, je: “Mám čistou sklenici?”

Zdá se to banální. Přece si každý z nás pivo naleje do sklenice, která byla předtím umyta buď ručně anebo v myčce nádobí. No ale pozor, ne vždy to stačí. Hrozí hned několik úskalí.

Tak za prvé, pokud sklenice dlouho po umytí odpočívala, je pravděpodobné, že se na ní stihl usadit prach. Proto se doporučuje ještě před nalitím piva, sklenici opláchnout čistou studenou vodou a nejlépe zlatý mok nalévat do vlhké sklenice. Určitě neutírejte sklo utěrkou. Ta možná sklenici usuší, ale může zanechat stopy nečistot z jiného nádobí předtím na utěrce zachycených.

Za druhé, pokud používáte navoněné detergenty (jar apod.) i ty můžou váš dojem z piva zkazit. Prostě tím, že přerazí část vůně či chuti piva. Proto i zde stejné doporučení. Před nalitím sklenici opláchněte čistou studenou vodou.

Někdy je problémem naopak nedostatečné umytí, třeba jen některých částí sklenice. Může se stát, že pozice sklenice v myčce zabránila vyčištění některé části. Pokud na sklenici zůstaly zbytky mastnoty, pak čistá voda stačit nebude a bude potřeba použít detergent a teprve pak sklenici opláchnout čistou vodou.

Příčin nedostatečně čisté sklenice může být několik. Ovšem projevy jsou v zásadě vždy stejné. Jsou to bublinky CO2, které se po nalití piva drží na sklenici. Prach nebo mastnota prostě na sebe CO2 váže a způsobí rychlejší zvětrání piva a pěna mizí rychlostí blesku.

V hospodě bývá čistá sklenice pro mě prvním signálem, že se o pivo umějí postarat. Tak až si příště otevřeš pivko, ověř si, jestli je tvoje sklenice čistá jen napohled anebo opravdu čistá. Odměnou ti bude jistě ještě lepší degustační zážitek.