Mnohý milovník piva nedá dopustit na tu svou značku a velebí svou oblíbenou chuť. A to je v pořádku. Jenže…. Při četných degustacích naslepo vyšlo najevo, že “zapřisáhlí“znalci svou milovanou značku piva nepoznali.

Sám jsem se o tom přesvědčil už během svých elévských let u Jarošovského pivovaru. Když se hospodský v jedné nejmenované hospodě na Přerovsku rozhodl vyměnit štamgastům Zubra za Jarošov, spustila se úplná rebelie. Pravidelní pijáci se bouřili, padala ostrá slova, z nichž “patok” patřil k těm slušnějším. Leč hospodský stál před zásadním dilematem. Zakoupil totiž dva sudy Jarošovského a nechtělo se mu tratit. Na druhou stranu hrozil odliv hostů. Hospodský to vyřešil šalomounsky, i když trochu riskantně. Druhý den se znovu na pípě objevila visačka přerovského Zubra. A hosté byli spokojeni. Zavládl klid a mír. Hospodský si ovšem nechal pro sebe, že z pípy stále vytéká pivo z Jarošova. Sílu značky nelze podcenit.

Kvalita vyráběných piv v Česku je až na výjimky na vysoké úrovni. Dovolím si také tvrdit, že rozdíly mezi různými značkami 12°ležáků pozná opravdu jen člověk s dobře vycvičenými chuťovými pohárky. Ovšem než se mok dostane z ležáckých tanků do hrdla spotřebitele, číhá na pivo několik nebezpečenství.

O vlivu obalového materiálu se dočtete v dřívějším příspěvku, tak se pojďme podívat na další rizikové faktory ohrožující chuť piva. Zde se podíváme na správné skladování a příště na vhodné servírování.

Je bez diskusí, že pivo musí být dobře uskladněno před spotřebou. Nemyslím zrovna úschovu do tajné skrýše před zvídavým synem, nepřející partnerkou či mlsnou tchýní. Nepasterované pivo má totiž výrazně kratší trvanlivost než pivo supermarketové a teplota skladování hraje mnohem důležitější roli. Pokud je láhev se zlatým mokem vystavena teplotám převyšujícím 10 stupňů Celsia, dochází ke stárnutí piva a nevratně se mění jeho chuťové vlastnosti. Přechlazené pivo pak zase nedá plně vyniknout příjemnému pivnímu aromatu. Pivo navíc nemá rádo ani prudké výkyvy teplot.

Možná jste slyšeli o tradičním doporučení skladovat pivo na sedmém schodě neboli stupni. A vskutku teplota kolem 7 stupňů Celsia se zdá optimální jak pro skladování tak i pro podávání tradičního českého ležáku. Nepodceňujte ani skladování v temnu a nejlépe v prostorách bez výraznějších zápachů. Pivo s hermelínovou příchutí nemusí každému sednout.