PETPIV.cz (5P): Jindřichu, vy jste založil vlastní pivovar, stavíte pivovary na zakázku, o vaření piva i přednášíte. Jak jste se k pivovarnictví dostal?

Jindřich Chejn (JCH): Náhodou (smích). Pivo mi chutnalo od raného mládí, ale že se stanu sládkem, jsem s prvním dopitým půllitrem ani nepomyslel. Po maturitě jsem se nedostal na pedagogickou fakultu, zkoušel jsem tedy učitelství studovat na FTVS, ale ani tam se mi to nepodařilo. Úspěšný jsem byl až na VŠCHT - ovšem motivací ke studiu bylo odložit si nástup na vojnu. Z oborů, které na škole přednášeli, jsem si řekl, že by mě pivovarnictví mohlo bavit – no a baví mě doteď.

Máte pravdu, že pivovarnictví přednáším, což je vlastně uzavření pomyslného kruhu, když jsem se nestal tělocvikářem a chemikářem, tak alespoň takhle jsem se k učitelství dostal.

5P: Jak vznikl nápad založit vlastní pivovar?

JCH: Pivovarnické zařízení dodáváme, pivovary konzultujeme, založit vlastní pivovar byl logický krok. Do toho se naskytla příležitost, kdy skupina investorů z Kunratic hledala dodavatele zařízení, odborníka z oboru a dalšího investora – nu a to vše našli v jedné osobě.

5P: Vy prý i boxujete, takže jste asi zvyklý postavit se problémům čelem. Jaké největší překážky jste musel během své pivovarnické kariéry překonat?

JCH: Boxoval jsem před lety, teď už jen oťukávám pytel (smích).

Překážky jsou v pivovarnictví stejně jako v každém jiném oboru součástí práce. Důležité je tak vnímat a nehroutit se z toho.

Zajímavý problém jsem měl na začátku kariéry v Charkově v pivovaru Nova Bavaria (v překladu Nové Bavorsko), kde mj. jako první sládek působil František Mikulejský – tedy našinec; tím pádem jsem byl v tomto pivovaru historicky druhý sládek z Čech. Pivovar byl po restitučním zmatcích 90. let v žalostném stavu a neměl peníze. Takže jsme mohli zapotrubit jen oddělení varny a spilky. Když pivo na spilce uzrálo, tak jsme část trubek rozřezali a svařili je mezi spilku a sklep, abychom mohli pivo přečerpat do ležáckých tanků, pak jsme to potrubí přenesli zase mezi sklep a filtraci a stáčírnu…Kocourkov. Majitelé nechtěli pochopit, že potravinářské hadice jsou dražší než trubky a na hadice peníze nedali. Lidskou práci na přenesení potrubí nepočítali….takže když jsme konečně vystavili první pivo, tak za utržené peníze jsme dokoupili i trubky i ty hadice.

Kromě pracovních překážek jsem musel řešit i jiné. Jako většina sládků jsem dost cestoval za prací. Na Kavkaze mě chtěli unést za výkupné, měl jsem to o fous. V Rusku si mě jeden vodkou zmožený oficír spletl s Čečencem, kterým místní přezdívají „čéch“ a chtěl mě zastřelit jako nevěřícího psa. Tam ten fousek byl ještě menší než s tím únosem. Šilhal jsem oběma očima do hlavně, kterou mi strčil mezi ně, ale pozval jsem ho na vodku a vykecal se z toho …….jak říkám běžné pracovní lapálie.

5P: Co vás na vaření piva vlastně nejvíc baví?

JCH: Nejvíce mě baví, že máte partnera a tím jsou kvasnice a těm se moc poroučet nedá. Takže každá várka je tak trochu krok do neznáme. Čím víc várek má sládek za sebou, tím je to neznámo menší, ale pokaždé vás něco může překvapit. Proto mají sládci svou mantru „Dej Bůh štěstí“, kdy sládek žádá vyšší moc o pomoc. V dobách, kdy pivovarnictví bylo postavené jen na základě předávání zkušeností, bylo té pomoci shůry potřeba mnoho. Ale i dnes si toto heslo opakuji a není pro mě jen prázdnou frází.

5P: Vaše firma staví i pivovary na zakázku. Pochlubte se, jaké pivovary jste například postavili?

JCH: V nejbližším okolí je to kromě Pivovaru Kunratice s jeho skvělými pivy Muflon (smích) např. pivovar Libertas v Úvalech, nově jsme předali pivovar Bad flash v Kobylisích (prosím neplést s Pivovarem Cobolis), před předáním máme pivovar ve Zdibech. Celkem jsme dodali asi 50 pivovarů, také jsme vychovali slušnou řádku sládků. Pokud se máme pochlubit, tak radost mi dělá, pokud pivovar, který jsme dodali, nebo sládek kterého jsme vychovali, získá ocenění např. titul České pivo – to je jako mistrovský pás v boxu. Stává se nám, že se na „bedně“ sejdeme s našimi žáky, kteří vaří na námi dodaných pivovarech….to mi pak ani nevadí, že třeba zlatou si odnesl kolega 😊.

5P: Staví se vůbec nové pivovary i během současné pandemické situace?

JCH: Staví, ale samozřejmě méně. Dokončují se již rozjeté projekty, jejichž zastavení by bylo mnohem dražší než dokončení. Zájemce máme i nové, ale lidé nevědí, co bude a většina vyčkává.

5P: Měl byste závěrem pro naše zákazníky nějaké dobré rady ohledně toho, jak si nejlépe vychutnat vaše pivo?

JCH: Přátelé nenechte si naše skvělé pivo znechutit hlupáky a zloději.

Pěvně věřím přísloví, že na každou svini se voda vaří.

Moc děkujeme za rozhovor a přejeme, ať se daří!