V nenápadné ulici v Dolních Měcholupech v Praze sídlí jeden z nejmladších českých pivovarů - pivovar PanaCzech. A my jsem sem zavítali, abychom vyzpovídali jeho zakladatele. Jsou to dva mladíci, spolužáci ze střední, dva Ondřejové: Vrkoč a Jilemnický.

PETPIV (5P): Jak se zrodila myšlenka vybudovat minipivovar?

Ondřej Vrkoč (OV): Na střední jsme uvažovali, co budeme dělat po maturitě. Můj děda nás seznámil s jedním domovarníkem a nás to hrozně zaujalo. Dostali jsme doporučení na kurz vaření piva, který jsme pak opravdu absolvovali.

Ondřej Jilemnický (OJ): Vytvořili jsme si vlastní 500 litrovou varnu a začali jsme dělat pokusy. Bylo to dobrodružství. První lahváče nám bouchaly, spousta piva šla rovnou do kanálu. Ke zlomu došlo, když jsme poznali Davida Nedomu, který tehdy byl sládkem v Poděbradech a který nás navedl správným směrem.

OV: Ovšem cesta k otevření pivovaru byla ještě docela trnitá. Trvalo to ještě asi 2 roky, kdy jsme upravovali technologie a připravovali vše ke spuštění “velkého” pivovaru. K tomu došlo před rokem 11.1. a byla to 11° Thor.

5P: Takže první rok máte za sebou. Je nám jasné, že s ohledem na Covid to nebyl jistě jednoduchý rok, ale řekněte, co považujete za svůj největší úspěch.

OJ: Největší úspěch je, že ještě fungujeme (smích).

OV: Měli jsme velkolepé plány, ale z těch jsme museli v mnohém slevit. Tahle bláznivá covidová situace nám příliš štěstí nepřinesla. No ale udrželi jsme se v chodu. Navázali jsme spolupráci s několika létajícími pivovary a taky s obchodními řetězci. To je asi v dnešní situaci náš největší úspěch.

5P: Jak těžké je dnes plánovat? Co připravujete?

OV: Jak asi vidíte, máme tady udělanou přípravu na rozšíření pivovaru. Ovšem s ohledem na situaci je to pro nás velká nejistota. Máme připravenou studii a hotové plány na stavební povolení, ale rozhodnutí zatím odkládáme. Všichni doufáme, že se situace brzy vylepší.

OJ: Plány je strašně těžký dělat. V dnešní situaci je pochopitelně jen minimální zájem o sudové pivo, což se ovšem do budoucna může dramaticky změnit. Takže zatím jsme v režimu vyčkávání.

5P: Na Facebooku už jsme zaznamenali, že chystáte rozšíření portfolia. Řeknete nám k tomu víc?

OJ: Jasně. Teď už jsme uvařili nové pivo Nótt, jedná se o devatenáctistupňové pivo. Zatím ještě zraje, ale už brzo se na něj můžete těšit.

OV: V létě určitě zase zařadíme cyklistický “šlágr” osmistupňovou Eddu. A dokonce chystáme i nealkoholické pivo. Nabídka by měla být pestrá, připravujeme různé ovocné příchutě, věříme, že segment řidičů to jistě ocení.

5P: Díky za rozhovor!

OV: Dejte Bohové štěstí!